شرکت ماشین سازی به آفرینمشاهده شده توسطCustomersonJan 6. بسته بندی,ماشین سازی به آفرین,ماشین آلات بسته بندی,بسته بندی مواد غذایی,بسته بندی ماشین آلاتمروری كلی داشته باشیم بر انواع ابتدایی مواد بسته بندی و مزایا و معایب آنها، تا تغییرات و یا بهتر بگوییم لزوم ایجاد تغییرات در صنعت بسته بندی برای خوانندگان و علاقمندان به این صنعت ملموس تر شود. بدین منظور از منابع مختلفی بهره گرفته ایم رتبه:5.0

مواد مورد استفاده در بسته بندی نوین|شرکت ماشین سازی به آفرین

مواد مورد استفاده در بسته بندی نوین

مروری كلی داشته باشیم بر انواع ابتدایی مواد بسته بندی و مزایا و معایب آنها، تا تغییرات و یا بهتر بگوییم لزوم ایجاد تغییرات در صنعت بسته بندی برای خوانندگان و علاقمندان به این صنعت ملموس تر شود. بدین منظور از منابع مختلفی بهره گرفته ایم

نام/شرکت
تلفن/فکس
ایمیل
پیغام
بازدید روز ۱۳۵
بازدید دیروز ۹۳۳
بازديد ماه ۲۶۹۸۶
كل بازديدها ۱۴۲۶۰۵۵
افراد آنلاين ۱۳

مواد مورد استفاده در بسته بندی نوین

 

 

مواد مورد استفاده در بسته بندی نوین

 

قبل از وارد شدن به بحث بسته بندی های نوین لازم میدانیم در این شماره مروری كلی داشته باشیم بر انواع ابتدایی مواد بسته بندی و مزایا و معایب آنها، تا تغییرات و یا بهتر بگوییم لزوم ایجاد تغییرات در صنعت بسته بندی برای خوانندگان و علاقمندان به این صنعت ملموس تر شود. بدین منظور از منابع مختلفی بهره گرفته ایم .

 

 

• شیشه:

مزایا: خنثی از نظر شیمیایی و عدم تاثیر در رنگ و طعم غذا – فاقد بو و غیر قابل نفوذ –محكم و قابل ساختن به اشكال مختلف – شفاف و رویت آسان محتویات – بازیافت آسان(بشرط مخلوط نشدن آن با سایر زباله ها)
معایب: حساس به شوكهای حرارتی و درصد شكستگی بالا – وزن بالا .

شیشه قدیمی ترین ماده ی اولیه ی مورد استفاده در بسته بندی می باشد، ولی این ماده ی اولیه تحت تاثیر نیازهای محیطی و اكولوژیكی و بازاریابی سال های اخیر تغییراتی را متحمل شده است. به عنوان مثال تحول و پیشرفت هایی كه در ظروف شیشه ای دهان گشاد انجام گرفته، سبك وزن كردن بطری های شیر، روكش بطری های نوشابه، برچسب پلاستیكی كه علاوه بر داشتن نقش برچسب به عنوان كاهش دهنده ی صدا در هنگام تماس بطری ها به همدیگر در خط تولید عمل می كنند. تمام موارد ذكر شده مثال هایی از این تغییرات متاثر از زمان و پیشرفت تكنیك می باشد.

ظروف شیشه ای را می‌توان بر اساس اندازه دهانه به دو گروه اصلی تقسیم بندی كرد :

ظروف دهانه گشاد كه اصطلاحا جار نامیده میشوند 2) ظروف گردن باریك كه بطری میگویند.

از جار شیشه ای برای بسته بندی غذای كودك، شیر خشك، عسل، قهوه آماده، مربا، ژله، مایونز، ترشی ها و از بطری شیشه ای برای عصاره ها ،آب میوه ها، روغنها شربتها ، شیر و نوشابه ها استفاده میشود.
درپوش ظروف شیشه ای بر اساس جنس و روش كاربرد آنها به انواع زیادی تقسیم می شوند. اكثر در پوشها از پلاستیك(اغلب از جنس فنل فرمالدئید یا رزینهای اوره فرمالدئید و یا یكی از ترموپلاستیكها نظیرپلی اتیلن ) یا فلز ( اغلب ورقهای
TP، آلومینیوم یا آلیاژهای آن ) ساخته میشوند گرچه موادی چون كاغذ لاستیك شیشه ویا تركیبی از آنها نیز استفاده می شود.

• ظروف فلزی :

مزایا: اكثرا مقاوم به ضربه – دامنه مقاومت به حرارت بالا(استرلیزاسیون)- مقاوم به رطوبت نور و اكسیژن - مسموم كنندگی پایین- زمان نگهداری بالا بدون تغییرات ارگانولپتیكی- سطح ایده ال جهت تزئین و لاك پذیری
معایب: پدیده خوردگی((
corrosion و باد كردگی وسوراخ شدگی(perforation)- تغییر رنگ و كاهش ویتامینهای مواد غذایی در اثر خوردگی.

ظروف فلزی مناسب به خصوص برای غذاهای كنسروی و همچنین برای نوشابه های گاز دار می باشد. و برای نوشیدنی های غیرالكلی و آبجوهای الكلی معمولا از آلومینیوم استفاده می شود.

انواع مختلف فلزات برای بسته بندی:

ورقهای سیاه از جنس استیل هستند كه حاوی یك لایه اكسید آهن سیاه رنگ اند. از این ورقه ها برای بسته بندی پودرها، روغنها و دیگر مواد غذایی غیر خورنده استفاده می شود .

آهن سفید معمولی نیز از فولادی كه ذغال آن بسیار ناچیز است تهیه می شود. بهترین نوع فولادی كه برای قوطی سازی مناسب تشخیص داده شده ورق فولاد نوع L است كه مقدار فسفر آن در مقایسه با بقیه تیپ ها كمتر است . برای بسته بندی مواد غذایی با خورندگی بالا (اسیدی و نیمه اسیدی : اسیدیته متوسط ) مثل میوه جات رنگی (توت فرنگی، گیلاس، آلو خشك، و آب سیب ) استفاده می شود. فولادهای MC، MR،MS تیپ های دیگری از فولادند كه هر یك برای كنسرو میوه ها و سبزی های مختلف و خورنده متوسط و خورنده كم بكار می روند .(MS مس بالا و MR فسفر بالا تری دارند). ورق نوع N به منظور استحكام بدنه، (ازت بالا دارد) برای ساخت قوطی های نوشابه های گاز دار و ورق نوع D كه حاوی AL2O3 است، برای ساخت قوطی های كششی و درب اتروسل مناسب است.

قلع اندود نمودن ورق فولاد از خوردگی قوطی جلوگیری میكند((TP. ورقهای T-1 ، T-2 برای ظروف كششی كشیده مانند كنسرو ماهی و درپوشها، ورق های T-3،T-4 برای مواد غذایی فرایند شده، ورقهای T-5 برای مواردی كه نیاز به مقاومت بالا در برابر خم شدن یا فشار دارد، ورقهای T-6 برای فقط دو انتهای قوطی آبجو و ورقهای T-U مخصوص مقاومت به گرم شدن و سرد شدن مستمر هستند.

بدلیل قیمت بالای قلع از روكش های دیگری مثلا فسفات-كرومات یا كروم-اكسیدكروم یا آلومینیوم استفاده میكنند (استیلهای فاقد قلع یا TFS) واین مزایا را دارد كه به دلیل نبودن یا كم بودن قلع ، نقطه ذوب بالاتر رفته در نتیجه میتوان از حرارتهای بالاتر و زمان كمتر استفاده نمود. به علاوه در این ورق ها (برای جوش دادن و دوخت مضاعف به دلیل شكننده بودن كروم) باید از روش جوش دادن مقاومتی استفاده كرد.

در این ورقها حتما باید در دو سطح از روكش لاك(پوشش لعاب) استفاده نمود تا در برابر خوردگی و فعل و انفعالات شیمیایی بین فلز و غذا مقاوم شود. لاكها مخلوطهای همگنی از رزینها (صمغهای طبیعی مانند روغن درخت چینی و مصنوعی مانند اولئو رزینها ، فنولیكها ، اپوكسی فنولیكها، اپوكسی استرها اپوكسی امینها وینیلها ، وینیل الكلها ، ارگانوسلها اكریلیكها ) حلالها ، پیگمانها و مواد افزودنی می باشد. لاك اندود كردن برای هم TP و هم TSF باید انجام گیرد .

در ساخت قوطی از ورقهای با ضخامت مختلف استفاده میشود . اگر 23-24 میلیمتر باشد ساده، ولی اگر 19-20 میلیمتر باشد قوطی را شیار دار یا گنگره دار میسازند تا استحكام و مقاومت بیشتری داشته باشند.
ظروف آلومینیومی از نظر نفوذ ناپذیرتر بودن به اكسیژن ، رطوبت، نور، میكروارگانیسم ها و نیز از نظر جلوگیری از كاهش مواد معطر و نیز خنثی بودن خود از نظر مزه و بو و غیر سمی بودن و نیز فرم پذیری ،رنگ پذیری و چاپ پذیری مطلوب و نیز خورندگی كمترو بازیافت آسان و طول عمر 2 برابر و سبك بودن ، نسبت به سایر فلزات مزیت دارد . عیب آن ، استحكام كمتر ، قیمت بیشتر و حساسیت به حرارت بالای دوخت (روش لحیم كاری) ، احتمال بالای پاره شدن هنگام فرم دادن فویل و نیز عدم امكان گرم كردن محصول بسته بندی شده با فویل در ماكرو ویو است.
استفاده از دو عنصر منیزیم و منگنز استحكام آلومینیوم را بالا میبرد. اما مقاومت به خورندگی را كاهش میدهد.
در بسته بندی های آلومینیومی ، یك نوع بدون پوشش داریم كه بیشتر برای ظروف یكبار مصرف اند و یك نوع پوشش دار داریم كه برای قوطی های مقاوم كنسرو ، ظروف و قوطی های نیمه مقاوم و ظروف و قوطی های قابل انعطاف یا بسته های پاكتی جهت آب میوه ها بكار می رود.

فویل های آلومینیوم بدون لاك، انعطاف پذیری كمی دارد. برای بهینه سازی فویل و ظروف آلومینیومی ، به خصوص در برابر خوردگی ، آن را لاك اندود می كنند و یا با كاغذ ، كارتن و مواد پلاستیكی مثل سلوفان و...(بسته به كاربرد فویل) امتزاج میكنند. برای بسته بندی كره یا درب ظروف پلاستیكی ، پوشش شیرینیجات ، پنیر ، با ضخامتهای مختلف نیز از فویل استفاده می شود.

فویل تحت تاثیر نور قرار نمی گیرد ، چیزی را جذب نمی كند ، نمی سوزد ، در اثر رطوبت تغییری در ابعاد پیدا نمی كند و مقاومت كششی مناسب دارد.

فویل آلومینیوم در مجاورت با مواد غذایی با PH بالاتر از 5/8 و نیز PH پایین تر از 5/4 خوردگی پیدا می كند.
    
PH و میزان نمك و یونهای معدنی و پیگمانها ( انتوسیانین و كلروفیل ) و فسفات و نیترات در خوردگی فویل آلومینیوم موثر است .

• كاغذ ، مقوا و كارتن :

مزایا ی كاغذ: انعطاف پذیری شكل پذیری و چاپ پذیری خوب- مقاومت بالا به پاره شدن، كشش و فشار – سبك، و غیرقابل نفوذ بودن به هوا- ممانعت كنندگی خوب در برابر عوامل فساد بویژه نور- قابل بازیافت(بشرط جداسازی به موقع از سایر زباله ها) - تجزیه سریع در محیط .

معایب كاغذ : در مقابل نفوذ گاز، روغن و رطوبت مقاومت خوبی ندارد.

در تبدیل چوب به كاغذ رشته ها ی فیبری سلولز كه توسط لیگنین بهم متصل شده با خارج كردن لیگنین از هم جدا شده و همراه با افزودن مواد غیر فیبری از جمله پركننده ها ، متصل كننده ها ، ممانعت كننده های رطوبت و سفید و شفاف كننده ها به طرز دیگری مجددا بهم متصل می شوند .

انواع كاغذ : ظریف : برای نوشتن ، زبر: برای بسته بندی

در تقسیم بندی دیگر، كاغذ به 2 گروه تقسیم می شود: معمولی- بهبود یافته (با پوشش هایی از قبیل واكس، پلاستیك ، پلی وینلدن كلراید ، پلی اتیلن و مواد شیمیایی و غیره...)

كاغذ كرافت ،كاغذ لامینه شده(چندلایه شده ) ، كاغذ كرافت سفید شده ، كاغذ مقاوم به كشش ، كاغذ مقاوم به رطوبت ، كاغذ پارشمنت(یا كاغذ پوستی گیاهی) ، كاغذ مقاوم به چربی و روغن (یا كاغذ پوستی تقلیدی) ،كاغذ شیشه ای ، كاغذ زرورقی و كاغذ چاپ ، انواع مختلفی از كاغذها هستند با كاربردهای متفاوت در بسته بندیها كه هر یك مزایا و معایب خود را دارد.

كاغذ پلاستیكی : كاغذ های جدیدی اند كه اولین بار بدلیل محدود بودن سلولز در ژاپن ساخته شد. درحال حاضر كاغذها تنوع بسیاری پیدا كرده اند . و از انواع پلاستیكها در تهیه آن استفاده می كنند.

كاغذ محلول در آب (Dissolvo) : كاغذ جدیدی است كه بافت و ظاهری شبیه كاغذ " باوند" دارد . البته استفاده از آن برای مواد غذایی هنوز از سوی FDA تایید نشده است.

هدف از پوشش دادن كاغذ با لاكها یا مواد حلال ویا مومها ویا چند لایه مواد پلاستیكی (مانند LDPE ، PVDC وموم ) عبارتند از:

1- استفاده كاغذ برای بسته بندی مواد غذایی

2ـ قابلیت دوخت آن توسط المنت حرارتی

3- افزایش مقاومت آن به رطوبت چربی و ...

مقوا :
مقوا در مسیری شبیه كاغذ ساخته می شود اما از آن ضخیم تر است .خواص اصلی آن عبارتست از ضخیم بودن، سختی قابلیت چین دار شدن بدون شكاف برداشتن. مقوا از دو آستر داخلی و خارجی و یك لایه موجدار در وسط و تراشه های پركننده و چسبها برای اتصال این اجزا به هم تشكیل شده .

مقوای تراشه ای ، مقوای سخت مانیل ، مقوای كرافت فورد راینر ، مقوای فیبری سخت ، مقوای شیاردار(موج دار) ، مقوای سفید ، مقوای دوبلكس ، مقوای ظرفی ، مقوای قابل استفاده در مایكروویو و مقوای تیوك انواع مختلفی از مقواها ها هستند با كاربردهای متفاوت در بستهبندی ها، كه هر یك مزایا و معایب خود را دارد.
از كیسه (گونی)های پارچه ای(
sack ) ، كیسه های كنفی (bag ) ، كیسه های كتانی ، كیسه های كاغذی چند لایه ، كیسه های فیلمی، كیسه های مشبك باز ، ونیز ظروف كاغذی و نیز قوطی مقوائی چندلایه ، قوطی های فیبری ، جعبه های مقوایی سخت و نیز كارتن (جعبه های مقوایی تا شونده اند) برای بسته بندی و حمل و نقل مواد غذایی استفاده میكنند كه هر یك كاربرد خود را دارد .

تولید كنندگان صنایع غذایی دوست دارند شكل ظاهری محصولاتشان از جذابیت بالایی برخوردار باشد . شاید بتوان همین امر را محرك اصلی حركت صنعت بسته بندی از كاغذ و مقوا به پلیمرها دانست. مواد شفافی همچون پلی اتیلن به خریدار این اجازه را می دهد كه مواد مصرفی خود را از بیرون بسته بندی ببینند. اما پس از این بود كه مشكلاتی همچون اكسیداسیون و تخریب ویتامین های حساس به نور خصوصا ماده ویتامینی ریبو فلاوین، و پس از آن تغییر رنگ و مزه ، بروز كردند. برای حل این مشكل مواد جاذب اشعه ماورا بنفش ابداع و در بسته بندی ها مورد استفاده قرار گرفتند ولی این مواد نیز قادر نبودند مشكل را به صورت كامل بر طرف كنند. (البته نورعادی نیز می تواند موجب تغییركیفیت شود). معمولا تاثیرپذیری مواد بسته بندی در برابر طول موج 200 تا 400 نانومتر بررسی می شود چون دقیقا طول موجی است كه میتواند باعث تخریب سلولهای پوستی شود. پس استفاده از مواد ممانعت كننده تا این محدوده طول موج میتواند تا حد زیادی از فساد ماده غذایی جلوگیری كند. تولید كنندگان علاوه بر زیبایی محصول ماندگاری آن را نیز دارای اهمیت می دانند. حال چه باید كرد؟ آیا تنها راه حل ممكن استفاده از بسته بندی های غیر شفاف است؟

بطور خلاصه مهمترین مشكلاتی كه در زمینه پایین بودن سطح كیفیت ظروف و بسته بندیهای تولیدی مواد غذایی كشور در حال حاضر وجود عبارتند از:

الف: در زمینه كارتن ها: پایین بودن درجه استحكام ، ضعف پوششی ارتباطی و كیفیت نامناسب چاپ و رنگ های طراحی ها.

ب: در زمینه قوطی های فلزی : قدیمی بودن تكنولوژی، استفاده از ورقهای با كیفیت پایین ، و بعضا نا مناسب، افت استاندارد پوششهای داخل قوطی(لاكها) و بویژه كیفیت پایین دوخت در قوطی ها .

ج: در زمینه شیشه : سنگینی، تیرگی رنگ ، ناصاف و كجدار بودن رینگ ، موجدار بودن بدنه و پایین بودن تنوع از جنبه طرح تیپ .

د: در زمینه پلاستیكها : پایین بودن سطح كیفیت ظروف و عدم توان داخلی در تولید لفافهای چند لایه را می توان نام برد.

بطور كلی باید گفت صنعت بسته بندی یك عرصه وسیع فرصت ها را پیش رو دارد و در سالهای آینده تلاشهای گسترده شروع خواهد شد. بر خلاف گذشته مصرف كنندگان و عرضه كننگان بسته بندی باید در توسعه بسته بندیهای جدید تشریك مساعی كنند . بسته بندی باید نقش بزرگ و قوی تر در نگهداری و حفاظت و توزیع مواد غذایی را در كشور بازی كند.

در شماره های بعدی وارد بحث بسته بندی های پلاستیكی و نوین میشویم كه بدلیل اهمیت آن باید جداگانه مورد بررسی قرار گیرند . در سالهای اخیر سعی شده است كه بجای مواد اولیه سلولزی ، پلاستیك ها را جایگزین نمایند و برای بسته بندی ، پلاستیك ها مقام اول را در بین بقیه مواد اولیه دارا هستند . پلاستیك ها معمول ترین مواد می باشند آنها را از نفت خام ، گاز و قسمتی نیز از زغال سنگ تهیه می كنند . پلاستیك ها از مواد سبك، محكم و ارزان تولید و ساخته می شوند، بنابراین به عنوان جایگزین مواد شیشه ای و مقوایی زیاد استفاده می شوند.

مزایا : وزن مخصوص كم – قیمت كم – قابلیت شكل پذیری بالا در دستگاههای اتوماتیك – نیاز به انرژی كمتر در تولید و شكل دهی نسبت به قوطی فلزی و بطری شیشه ای- مقاوم در برابر بسیاری مواد اسیدی و قلیایی - بهبود خصوصیت های پلاستیك ها با اضافه كردن افزودنی ها (نرم كننده ها پایداركننده ها روان كننده ها )
معایب : این است كه میتوان آنها را به عنوان ماده كمك كننده در كارخانه ها به انواع مختلف استفاده نمود . هنگامی كه این پلاستیك ها در شرایط معینی با مواد غذایی تماس می گیرند به ان انتقال می یابند.


لینک های مرتبط
بسته بندیReviewed bygoogle onSeptember 12.بسته بندیماشین الات بسته بندی5.0